Beskrivelse af sagen:

Sagen omhandler en tyngdedyne til en borger, der bor på et bosted, og som har afprøvet en tyngdedyne under indlæggelse i Regionspsykiatrien. 

 

Udtalelse fra Afklaringsudvalget:

Afklaringsudvalget anerkender parterne for at have anvendt initiativpligten, således borger ikke er kommet i klemme. Det må således også indikere, at parterne er enige om, at det er nødvendigt for borgeren at få udleveret/bevilget tyngdedynen som enten behandlingsredskab eller hjælpemiddel.

Afklaringsudvalget har vurderet sagen og giver følgende vejledende udtalelse:

Der sker en del ændringer i praksis, hvad angår mulighederne for støtte til tyngdeprodukter efter serviceloven §§112 og 113. Dette på baggrund af den seneste principmeddelelse 36-22 og praksisnotat Praksisnotat hjælpemidler og forbrugsgoder skriftlig votering den 15. marts 2023, handicaptilgængelig (3).pdf

Uddrag fra afklaringskataloget afklaringskatalog.rm.dk/vaegtdyne:

Ankestyrelsen har med sin Principmeddelelse 36-22 truffet afgørelse om, at en tyngdedyne kan være:

  • Forbrugsgode, der indgår i sædvanligt indbo uden mulighed for tilskud
  • Forbrugsgode §113, stk. 3 med mulighed for tilskud på 50 % af prisen på et standardprodukt
  • Hjælpemiddel §112 med mulighed for udlån af kommunen

Jf. Servicelovens § 115 er det forudsætning for at få støtte til hjælp efter §§112 og 113, at det ansøgte produkt ikke kan bevilges efter anden lovgivning herunder Sundhedsloven.

I den konkrete sag, kan der således være sket ændringer fra en borger har fået bevilget sin første tyngdedyne, til borger eventuelt ansøger om en udskiftning.

Vi bemærker også, at borgeren bor på botilbud. Det kan i den forbindelse være relevant at kigge ind i bestemmelserne om fast inventar ift. målgruppen.

Ift. afvejningen af formålene kan vi for så vidt følge begge beskrivelser. Vi vil dog anføre, at det er hospitalet, der har kompetence til at udtale sig om, hvorvidt behandlingsmulighederne er udtømt, som de skriver. Dvs. selvom kommunen skriver det modsatte.

Uanset at dynen har været anvendt under indlæggelse, og selvom der vil være en symptombehandlende effekt, vil vi dog hælde til, at det afhjælpende formål i tilknytning til hverdagen på botilbuddet er det primære formål i den konkrete sag.

Korte Kommentarer fra drøftelserne i afklaringsudvalget:

  • Tyngdedynen kan evt. udleveres af bostedet, hvis tyngdedyner betragtes som basisinventar på det pågældende bosted – afhænger af målgruppen og botilbuddets lovgrundlag.
  • Tyngdedynen kan evt. udleveres af bostedet, hvis tyngdedynen kan betragtes som APV-udstyr eller pædagogisk redskab. Dette kan være relevant, hvis tyngdedynen fx aflaster personalet, eller hvis tyngdedynen kan giver borgeren mere ro, en bedre nattesøvn mm.
  • Tyngdedynen kan evt. i henhold til Principmeddelelse 36-22 betragtes som sædvanligt indbo, og borgeren vil derfor selv skulle anskaffe tyngdedynen.